ДА ЖИВЕЕ ПАСТАТА
ДА ЖИВЕЕ ПАСТАТА
ДА ЖИВЕЕ ПАСТАТА
ДА ЖИВЕЕ ПАСТАТА

ДА ЖИВЕЕ ПАСТАТА

ДА ЖИВЕЕ ПАСТАТА

Пастата е неразделна част от периода на захранване на детето: в тази статия нека видим как безопасно и постепенно да я въведем в диетата.

 

БЕЗОПАСНА ПАСТА

Безопасността на храните е основен момент по време на процеса на захранване. Винаги трябва да се помни, че детето не е малък възрастен и храната, която консумира, трябва да бъде съобразена с възрастта му. Храните за възрастни всъщност имат по-висок риск да съдържат остатъци от пестициди, инсектициди, които могат да бъдат опасни за организма на новороденото. Специфичните храни за кърмачета от друга страна, имат изключително намалени количества замърсители в сравнение с традиционните храни, както е заложено в Специалните разпоредби за кърмачета.

В резултат на това този вид зърнени храни и макаронени изделия, наричани още „baby grade“, се произвеждат със зърна, отглеждани и съхранявани при много строги условия, които гарантират ниски остатъци от пестициди в крайния продукт и в съответствие със законовите ограничения. Научете повече за безопасността на бебешката храна

 

ХРАНИТЕЛНОТО ПРЕДИМСТВО

Пастата и зърнените храни, специфични за кърмачета, са продукти, предназначени за периода на захранване и първите години от живота. По-специално, специфичните зърнени закуски за кърмачета са обогатени с минерални соли (калций, желязо) и витамини (основно витамини от група В, като B1, B2, B3, B6), за да се гарантират нуждите за растеж на детето.

Обогатяването е процесът, чрез който хранително вещество и по-общо микроелементите като витамини, минерали или други съединения, които имат благоприятен ефект върху здравето (например: незаменими мастни киселини, фибри) се добавят към хранителен продукт, за да подобрят хранителното му качество и увеличат нивата на прием от населението.

Поради тази причина консумацията на обогатени зърнени храни, като например специфични тестени изделия за кърмачета, помага за предотвратяване на риска от дефицити през първата година от живота. По-специално, консумацията на обогатени зърнени храни е полезна за поддържане на адекватен статус на желязо при кърмачета.

Традиционните храни, като паста за възрастни, които не са разработени за растящото дете, не са обогатени и са с размер, който не е предвиден за захранване и съответно дъвченето им може да бъде трудно за малкото бебе.

 

ХРАНА И ЗЪБИ

Балансираният процес на захранване върви ръка за ръка с физиологичното развитие на детето: първата година от живота е времето, когато детето развива първите си зъби и може да интегрира в диетата храни с подходяща консистенция, за да стимулира, на първо място, правилното преглъщане, а впоследствие и правилното дъвчене на детето.

От тази гледна точка специфичните бебешки храни представляват първи съюзник за стимулиране и развитие на дъвченето, без компромиси с безопасността.

До 6-7 месечна възраст е препоръчително да се предлагат на кърмачето пасирани храни или хомогенизирани храни;

В периода 7-12 месечна възраст рефлексите и дъвкателните умения се подобряват и е възможно да се увеличи разнообразието чрез въвеждане на храни, нарязани на малки парченца или зърнени храни и тестени изделия в прогресивно по-големи размери.

Във възрастовия диапазон 12-36 месеца детето придобива по-пълна дъвкателна способност и се въвеждат храни с все по-големи размери и с различна консистенция, като винаги се обръща внимание на постепенността. Еволюцията на дъвченето и изследването на нови консистенции са еволюционни етапи на растеж, които винаги изискват внимателен надзор от страна на родителя, за да се избегнат рисковете от задавяне при малкото дете.

 

ВСЯКА ВЪЗРАСТ ИМА СВОЯ СОБСТВЕНА ПАСТА

  1. Захранването започва със зърнени каши за бързо приготвяне без бучки и перфектно кремообразно ястие, идеално за вашето дете;
  2. Докато детето расте се въвеждат по-зърнести текстури като грис и микропаста като формичките са предназначени по размер и консистенция за първите месеци на захранване;
  3. Преходът към тестени изделия със среден нормален размер става по едно и също време през следващите месеци, например от 10-месечна възраст е възможно да се предложат по-големи форми като Maccheroncini или La Fattoria. Тези формички представляват идеалния вид паста по време на захранването, защото са разработени да съответстват на дъвкателните способности на детето и при пълно зачитане на хранителните му нужди.

Няма противопоказания за въвеждане на глутен, когато детето следва балансирано и здравословно отбиване (около шест месеца, никога преди четири месеца и не след шест месеца). В периода на отбиване и при наличие на нежелани реакции е препоръчително да се консултирате с педиатър.

 

ИЗТОЧНИЦИ

Feeding infants and young children up to three years of age: standard recommendations for the European Union

0 to 6 years. A guide for the family. Guido Brusoni, Rosanna Moretto, Leo Venturelli, edited by Società Italiana di Pediatria Preventiva e Sociale, SIPPS (2007).

Obbagy JE, English LK, Psota TL, Wong YP, Butte NF, Dewey KG, Fox MK, Greer FR, Krebs NF, Scanlon KS, Stoody EE. Complementary feeding and micronutrient status: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2019 Mar 1;109(Suppl_7):852S-871S.

Fewtrell M, Bronsky J, Campoy C, Domellöf M, Embleton N, Fidler Mis N, Hojsak I, Hulst JM, Indrio F, Lapillonne A, Molgaard C. Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017 Jan;64(1):119-132.

Frassinetti A.; Gussoni M. T.; ATS Milano Città Metropolitana Consensus First 1000 Days of Life. Complementary Feeding From 6 to 24 Months. Application Aspects 2016.

https://www.epicentro.iss.it/acido-folico/Fortificazione