Свободата да комбинираме семпли рецепти за вкусни ястия
Свободата да комбинираме семпли рецепти за вкусни ястия
Свободата да комбинираме семпли рецепти за вкусни ястия
Свободата да комбинираме семпли рецепти за вкусни ястия

Свободата да комбинираме семпли рецепти за вкусни ястия

С концепцията на Plasmon имате всички необходими за захранването на детето компоненти в удобни грамажи, за да приготвите различни ястия у дома с продукти с гарантирано качество. Това е един чудесен период, по време на който вашето бебе ще разбере, че храните идват с различни вкусове, цветове и текстури. Някои ги получава с лъжичка, а други като бишкотите – от ръчичка. Детето в началото ще получи няколко лъжички от новата храна, а после ще се върне към добре познатата си майчина кърма. За да може детето да яде здравословно, то трябва да приема храни от 4 основни хранителни групи:

  • хляб, ориз, картофи, паста, и др. храни съдържащи нишесте – те са важен източник на енергия, витамини и минерали и следва да са основна част от диетата на бебето. В тази група се включват също така пълнозърнести и стандартни каши, овесени ядки, сладки картофи, нудъли, кус-кус и др.
  • Плодове и зеленчуци – добър източник на фибри, витамини и минерали, които са незаменими за здравето на детето. Те също трябва да представляват голяма част от менюто.
  • Месо, риба, яйца, бобови, и др. немлечни източници на белтъчини – тези храни са важни за растежа и развитието на детето. В тази група влизат нетлъсти меса, бели риби, мазни риби (сьомга, скумрия, сардини), пилешко месо, яйца, варива като грах, леща, боб, нахут и тофу. Не давайте салами и други подобни обработвани меса на малки деца, особено бебета под 12 месеца, заради прекомерно високите количества сол и други минерали, консерванти, подобрители и добавки.
  • Мляко и млечни продукти – тези храни съдържат калций, който е нужен за силни и здрави кости и зъби. Те също така съдържат енергия, белтъчини, витамини и минерали. Винаги използвайте пълномаслени продукти за малки деца, включително и при готвене. Внимателно изкисвайте сиренето, поне до навършване на 12 месеца. Киселото и прясното мляко могат да са само добавка в захранващите храни, но не и да заместят кърмене (хранене с мляко за кърмачета).

След въвеждане на основните зеленчуци, меса, риби, плодове и зърнени култури можете да приготвяте собствено „домашно меню“ според предпочитанията на вашето дете, като съобразите количествата с препоръките на педиатъра за съответната възраст. Погрижили сме се да имате продукти и вкусове, които да разнообразят и добавят нови усещания като сирена, зеленчуков бульон, крем-супи и паста сосове с апетитни съставки. Друг предпочитан вариант е паста или каша, които се приготвят лесно и бързо в комбинация със зеленчуково, месно или плодово пюре.

Пълно меню „по италиански“, което можете да адаптирате на части според възрастта, въведените компоненти и различните хранения през деня.