Започване на захранването
Започване на захранването
Започване на захранването
Започване на захранването

Започване на захранването

Като родители се стремим да дадем най-добрия старт на всяко дете. Какво яде и пие бебето е важно за неговото здраве не само сега, правилното хранене в първите 1000 дни полага основите на цялостното детско развитие и благосъстояние. Преди шестия месец имунната и храносмилателната система и бъбреците на всяко бебе продължават усилено своето развитие, поради което в този период то трябва да бъде хранено само с майчина кърма, а при недостиг или липса на такава с мляко за кърмачета. Изчакването на този период дава достатъчно време на тези органи и системи да съзреят достатъчно, за да могат да се справят адекватно със захранващите храни. Има много научни доказателства сочещи, че прекалено ранното захранване увеличава риска от затлъстяване и наднормено тегло в зряла възраст. По-ранно захранване е възможно само при медицински причини и стриктно проследяване, но не и преди 17 навършени седмици. Преждевременно родените деца се захранват между 5 и 8 месеца реална възраст, но не по рано от 3 навършени месеца коригирана възраст. Повечето доносени бебета са готови за захранване около шестия месец, всяко бебе е различно, но има сигнали, които подсказват на родителите, че е време да започнат да предлагат захранващи храни. Детето дава такива сигнали когато:

  • може да седи и да държи главата си стабилно
  • може да се протегне и да вземе играчка, която да поднесе към устата си самостоятелно
  • може да преглътне храната без да я изплюва и без да избутва лъжичката с език

Целта на захранването в началото е да запознае бебето с различни вкусове и текстури, като постепенно количествата се увеличават, така че да могат да задоволят нарастващите енергийни нужди на детето. Към 12 месеца доминантната част на детското хранене трябва да са захранващите храни, а допълваща да е кърмата.

*захранване е предлагане на храни различни от майчина кърма или мляко за кърмачета, като например – сок, пюре, каша, бульон, кисело мляко и т.н.